Home

Wat is een ESTA?

Als je op vakantie gaat naar Amerika, of een zakenreis naar Amerika boekt is het verplicht om een ESTA aan te vragen. ESTA staat voor Electronic Systeem for Travel Authorization. Het is een nieuwe manier om bezoekers van de verenigde staten vooraf te registreren. De ESTA is de opvolger van het groene formulier I-94W, wat je eerder in het vliegtuig onderweg naar de VS moest invullen. Het is ESTA moet je via het internet aanvragen, dit is tevens ook de enige manier hoe je de ESTA kan aanvragen. Er zijn verschillende verkopers op het internet waar je het ESTA kan aanvragen. Wanneer je wilt gaan werken in de Verenigde staten of je wilt emigreren naar de USA dan is een ESTA niet geschikt. Heb je op of na 11 maart 2011 een reis gemaakt naar Irak, Soedan, Jemen, Libië, Iran of Somalië of je hebt de nationaliteit van de net genoemde landen is er een grote kans dat je aanvraag voor een ESTA wordt afgewezen. Je zou in dat geval kunnen proberen om een visum aan te vragen in plaats van een ESTA.

Is een ESTA verplicht?

Wanneer je een reis van 90 dagen of minder naar de Verenigde staten wil maken is het verplicht om een ESTA aan te vragen, ook als je voor zakelijke doeleinden de VS bezoekt. Een ESTA is al verplicht wanneer je de Verenigde staten aandoet voor een doorreis, ook als het vliegveld niet verlaat. Je moet wel onder het Waiver Programma vallen, maar dit geldt voor alle mensen die een Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben. Een ESTA is overigens niet verplicht als je beschikt over een groene kaart van de Verenigde staten (greencard), of wanneer je een over een visum beschikt.

Wanneer een ESTA aanvragen?

Na het aanvragen van de ESTA heb je binnen een 72 uur een bevestiging of je aanvraag goedgekeurd is. Als je aanvraag goedgekeurd is ontvang je een referentienummer. Het is niet verplicht om je ESTA goedkeuring geprint bij je te hebben, maar het wel aangeraden om de bevestiging uit te printen en mee te nemen tijdens je reis. He kan zijn dat je niet direct een ESTA reistoestemming ontvangt, het kan voorkomen dat je in dit geval voor doorverwezen naar de ambassade of het consulaat. Het is verstandig om tijdig na het boeken van uw reis een ESTA aan te vragen.

De geldigheidsduur van een ESTA.

De geldigheidsduur van het ESTA is twee jaar, tenzij je paspoort eerder verloopt. Daarna moet er weer een nieuwe ESTA worden aangevraagd. Met het ESTA kun je gedurende twee jaar maximaal 90 dagen achtereenvolgend verblijven in de VS. Wanneer je aansluitend verblijft in Mexico of Canada moet je er rekening mee houden dat deze dagen bij de 90 dagen worden opgeteld. Het is mogelijk om binnen de twee jaar meerdere keren de VS te bezoeken.

Zijn er kosten verbonden aan een ESTA?

Voor deelname aan de ESTA zijn kosten verbonden, een ESTA kost 14 dollar per inschrijving. Dit geld gaat naar de Amerikaanse regering. Om een ESTA aanvraag te kunnen doen heb je een paspoort nodig. De officiële overheid site waar je een aanvraag voor een ESTA kan doen is: https://esta.cbp.dhs.gov/esta, het is op deze pagina alleen mogelijk om met je creditcard te betalen. Veel mensen beschikken niet over een creditcard, dit is niet erg er zijn nog een aantal andere manieren om een ESTA aan te vragen. Dit zijn veelal Nederlandse bedrijven waarbij zij de online aanvraag voor je doen. Ze rekenen hiervoor meestal een kleine vergoeding. Het voordeel is dat bij de ze bedrijven via Ideal kan betalen. Het zijn als het ware tussenpersonen die de aanvraag voor jou doen.